FSO's Vedtægter

[ Tidligere love fra marts 2015 kan ses her ]
[ tidligere love fra september 2006 kan ses her ]

Vedtægter for Foreningen af Specialtandlæger i Ortodonti  -  september 2022

Foreningen

§ 1.

Foreningens navn er Foreningen af Specialtandlæger i Ortodonti.

§ 2.

Foreningens hjemsted har adressen hjemhørende formanden.

§ 3.

Foreningen har til formål:

  1. At medvirke til stadig udvikling i kvaliteten af det arbejde der udføres inden for ortodontien.
  2. At medvirke til fremme og udvikling af det videnskabelige og kliniske arbejde inden for ortodontien.
  3. At medvirke ved tilrettelæggelse og overvågning af uddannelsen inden for specialet i samarbejde med de offentlige myndigheder.
  4. At arbejde for at fremme specialets interesse i det danske sundheds- og sygehusvæsen.
  5. At arbejde for at fremme det internationale samarbejde inden for specialet.

Medlemskab

§ 4.

Stk. 1.

  1. Efter forslag fra bestyrelsen kan generalforsamlingen udnævne æresmedlemmer.
  2. Ethvert æresmedlem er fritaget for betaling af medlemskontingent.
  3. Et medlem der vælges til æresmedlem, bevarer i øvrigt de hidtidige medlemsrettigheder.
  4. Et ikke-medlem der vælges til æresmedlem, modtager foreningens udsendelser og har adgang til foreningens generalforsamling, men er ikke tillagt stemmeret og kan ikke beklæde tillidsposter i foreningen.

Stk. 2.
Som ordinære medlemmer kan optages tandlæger der via Sundhedsstyrelsen har opnået tilladelse til at betegne sig specialtandlæge i ortodonti.

Stk. 3.
Som associerede medlemmer uden stemmeret kan optages tandlæger som er under videreuddannelse til specialtandlæge i ortodonti i Danmark.

Stk. 4.

  1. Begæring om optagelse indsendes til bestyrelsen med kopi af specialtandlægeanerkendelsen udstedt af Sundhedsstyrelsen.
  2. Begæring om optagelse som associeret medlem indsendes til bestyrelsen med dokumentation for påbegyndt videreuddannelse.
  3. Det associerede medlem har pligt til at begære om optagelse som ordinært medlem snarest muligt efter opnåelsen af specialtandlægeanerkendelse fra Sundhedsstyrelsen, såfremt fortsat medlemskab ønskes.
  4. Såfremt det associerede medlem ikke opnår Sundhedsstyrelsens tilladelse til at betegne sig som specialtandlæge i ortodonti, er det det associerede medlems pligt at meddele bestyrelsen snarest derom. Herefter ekskluderes medlemmet den følgende 1. januar.

Stk. 5.
Under særlige omstændigheder kan FSO's bestyrelse give medlemmet dispensation fra § 4, stk. 4 d. i op til 2 år.

Stk. 6.
Ordinære medlemmer kan opnå status som passive medlemmer uden stemmeret hvis de ophører med tandlægelig virksomhed. Passive medlemmer der er ophørt med tandlægelig virksomhed, betaler kontingent svarende til 1/7 af kontingentet for ordinære medlemmer. Generalforsamlingen kan for det kommende år beslutte at medlemsgrupper er kontingentfri.

Stk. 7.
Et medlem kan ekskluderes af foreningen, såfremt medlemmet ikke respekterer nærværende vedtægter eller beslutninger vedtaget af generalforsamlingen. Forslag om eksklusion kan fremsættes af bestyrelsen eller ¼ af medlemmerne og afgøres på en generalforsamling.

Stk. 8.
Udmeldelse af foreningen skal være skriftlig, gerne pr. e-mail til bestyrelsen med mindst 1 måneds varsel.

Stk. 9.
Bestyrelsen kan efter forudgående varsel ekskludere et medlem på grund af kontingentrestance ud over 6 måneder.

Generalforsamling

§ 5.

Stk. 1.
Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed.

Stk. 2.
Ordinær generalforsamling tilstræbes at afholdes hvert år i tiden mellem 15. september og 15. oktober med følgende dagsorden:

  1. Valg af dirigent.
  2. Formandsberetning.
  3. Beretning fra arbejdsgrupper og udpegede repræsentanter fra de tilforordnede i uddannelsesspørgsmål og fra specialets inspektorer.
  4. Aflæggelse af revideret regnskab.
  5. Kontingentfastsættelse.
  6. Behandling af indkomne forslag.
  7. Valg af bestyrelse.
  8. Valg af 2 revisorer og 1 suppleant.
  9. Evt. valg til udvalg og andre tillidsposter.
  10. Eventuelt.

Stk. 3.
Ekstraordinær generalforsamling afholdes når bestyrelsen finder det fornødent, eller når mindst 1/5 af medlemmerne forlanger det med angivelse af dagsorden.

Stk. 4.
Indkaldelse til ordinær generalforsamling skal ske med mindst 14 dages varsel til alle medlemmer. Indkaldelsen er elektronisk eller skriftlig og indeholder dagsorden med tilhørende bemærkninger. Denne skal ligeledes forefindes på FSO´s hjemmeside.
Endvidere udsendes summarisk bestyrelsesberetning samt revideret regnskab.
Bestyrelsen kan under særlige omstændigheder indkalde til ekstraordinær generalforsamling med mindst 14 dages varsel. En ekstraordinær generalforsamling kan indkaldes via e-post og skal samtidig fremgå af foreningens hjemmeside.

Stk. 5.
Forslag, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal være indsendt til bestyrelsen ledsaget af en motivering inden 15. august.

Stk. 6.
Generalforsamlingens beslutninger træffes ved almindeligt stemmeflertal, idet lovændringer dog kræver 2/3 majoritet af de tilstedeværende stemmeberettigede medlemmer.

Stk. 7.
Kun medlemmer har adgang til generalforsamlingen.

Stk. 8.
FSO kan indmeldes i og udmeldes af internationale ortodontiorganisationer, efter godkendelse på en ordinær generalforsamling ved almindelig stemmeflertal.

Ledelse

§ 6.

Stk. 1.
Foreningen ledes af en på generalforsamlingen valgt bestyrelse på 7 ordinære medlemmer: Formand, næstformand, kasserer, 2 kursusansvarlige samt 2 sekretærer.
Det bør tilstræbes, at disse medlemmer repræsenterer både offentlig og privat sektor, og afspejler foreningens medlemsskare såvel aldersmæssigt som geografisk

Herudover vælges 2 suppleanter.

Stk. 2.
Formanden vælges særskilt. Til valg kræves over halvdelen af de afgivne stemmer. Opnår ingen af de opstillede dette stemmetal, finder omvalg sted, ved hvilket nye kandidater kan opstilles. Opnås heller ikke ved omvalget den foreskrevne majoritet, foretages der bunden afstemning om de to kandidater, som ved omvalget har opnået flest stemmer. Bestyrelsen konstituerer derudover sig selv.

Stk. 3.
Valget af de enkelte bestyrelsesmedlemmer gælder for 3 år. Afgår et medlem af bestyrelsen i en valgperiode, indtræder en suppleant for den resterende valgperiode.
Valget foregår således, at der blandt de opstillede kandidater kan afgives stemmer svarende til antallet af bestyrelsesmedlemmer, der skal vælges.
Valget foregår samlet, og der kan kun afgives én stemme pr. kandidat.

Stk. 4.
Efter samlet nyvalg afgår efter lodtrækning, hvori formanden ikke deltager, 3 medlemmer efter 1 år, 3 medlemmer efter 2 år.

Stk. 5.
En generalforsamling kan til enhver tid fratage bestyrelsen dens mandat, uanset dens funktionstid ikke er udløbet.
Forslag herom kan fremsættes på generalforsamlingen uden for dagsordenen af ethvert medlem, og generalforsamlingen skal, dersom mandatfratagelsen vedtages, derefter vælge en ny bestyrelse i overensstemmelse med foranstående regler.

Stk. 6.
Bortset fra valg efter stk.5 tiltræder bestyrelsen ved første bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen. Bestyrelsesmødet afholdes senest 6 uger efter valget.

Stk. 7.
Bestyrelsen indstiller et ordinært medlem til Det Nationale Råd for Tandlægers Videreuddannelse. Endvidere udpeges en suppleant.

Stk. 8.
Bestyrelsen indstiller et ordinært medlem til Det Faglige Uddannelsesudvalg nedsat under Det Nationale Råd for Tandlægers Videreuddannelse. Endvidere udpeges en suppleant.

Stk. 9.
Bestyrelsen indstiller to ordinære medlemmer til FSO´s udvalg for specialespecifikke kurser der tillige består af en repræsentant fra FSO´s bestyrelse og én repræsentant fra hver af de to uddannelsesinstitutioner. Uddannelsesudvalget beskæftiger sig med målbeskrivelse og kursusvirksomhed for videreuddannelse i ortodonti. Den ene af de to udpegede skal være hovedkursusleder. Endvidere udpeges en suppleant.

Stk. 10.
Bestyrelsen kan nedsætte ad hoc-udvalg til bestemte formål med begrænset funktionstid.

Hæftelse

§ 7.

Foreningen hæfter kun for sine forpligtelser med den af foreningen til enhver tid tilhørende formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse.

Regnskabsår

§ 8.

Stk. 1.
Foreningens regnskabsår er kalenderåret.
Regnskabet revideres og underskrives af 2 kritiske revisorer valgt blandt foreningens medlemmer.

Stk. 2.
Kontingentet dækker regnskabsåret, opkræves i januar med betalingsfrist senest 14 dage efter udsendelsen.

§ 9.

Der tilkommer medlemmer af bestyrelsen rejsegodtgørelse efter gældende regler fra SKAT.

Vedtægtsændringer og foreningens opløsning

§ 10.

Stk. 1.
Ændring af nærværende vedtægter kræver at 2/3 af foreningens fremmødte stemmeberettigede medlemmer stemmer for. Såfremt antallet af fremmødte stemmeberettigede medlemmer til den ordinære generalforsamling ikke er stort nok (< 66%), kan bestyrelsen indkalde til ekstraordinær generalforsamling der tidligst kan afholdes 5 uger senere.

Der skal i indkaldelsen redegøres for forslaget. På den ekstraordinære generalforsamling kan vedtægtsændringen vedtages af 2/3 af de fremmødte stemmeberettigede medlemmer.

Stk. 2.
Ovenstående gælder ligeledes i tilfælde af foreningens opløsning. Ved foreningens opløsning afgør generalforsamlingen hvorledes foreningens midler skal anvendes.

 
Vedtaget på Generalforsamlingen 22. september 2022

Henrik Eriksen, dirigentInge Aarslev, formand

 

Til Startsiden